Тайната се крие в това всеки ден да се консумират храни с нисък гликемичен индекс, комбинирани и разпределени правилно в рамките на денонощието.
• Винаги избирайте интегралната (пълнозърнеста) версия на храните с високо съдържание на фибри. Пълнозърнест хляб вместо бял, кафяв ориз вместо бял, интегрални (пълнозърнести) макарони вместо “нормални”, и така нататък.
• Ако трябва да изберете нещо за “похапване”, изберете храни с нисък гликемичен индекс като ябълки, сушени кайсии, череши, четири или пет орехови ядки, един морков, и така нататък. Хубаво е да се комбинират с релаксиращ чай, който притъпява усещанета за глад и по този начин се избягва ново и ненужно хранене.
• Пийте вода през целия ден, за да се избегне обезводняване. Много пъти мислим, че сме гладни, а това което всъщност се случва в нашия организъм е, че изпитва жажда или е дехидратиран.
• Избягвайте преработените храни и се опитайте да си приготвяте домашна храна от хранителни продукти с нисък гликемичен индекс, за да контролирате ВИЕ самите това, което ядете.
• Опитайте да пиете вода с лимонов сок или портокалов сок, когато чувствате нужда от нещо сладко. Ако добавите една чаена лъжичка мед и съхранявате напитката в хладилника, тази домашна лимонада ще ви помогне да избегнете сладките и газирани напитки, които често предизвикват покачване на нивото на глюкозата.
• Избягвайте да съчетавате храни с висок гликемичен индекс, с храни с високо съдържание на мазнини. Избягвайте ястия като сушени меса, колбаси, чипс, сладкиши, бисквити с масло, паста с мазни сосове, снакс, сирене или тлъсти меса, меса със сосове, пържени картофи и др.
• Ако се храните с храни с висок гликемичен индекс е добре да ги комбинирате с храни с ниско съдържание на мазнини като печени картофи със сирене, печени картофи с месо на скара (или на пара), спагети със зеленчуци, ориз с варена риба.
• Избирайте храни с ниско съдържание на мазнини и протеини при всяко хранене. Протеините помагат да изградите мускули, ако тренирате, а също така и да ускорите метаболизма си. Изберете храни, богати на протеини като сварени яйца, омлети, риба на скара (или на пара), постни меса и пилешко месо на скара, кисело мляко, сирена.
• Увеличете приема на храни, богати на карнитин, който подпомага изгарянето на мазнините по време на тренировка. Няма нужда да го купувате, карнитинът се синтезира в тялото от лизин и метионин – аминокиселини, които могат да бъдат намерени в месата, птиците, яйцата и млечните продукти.
• Опитайте се да консумирате всеки ден храни, богати на омега-3 мастни киселини. Ще намерите омега-3 киселините в ядки, зеленчукови семена, като лен, мазните риби – скумрия,
херинга, сардина, риба тон и др. Приемайте някоя от тези храни всеки ден.
• Може да приемате всяка сутрин една чаена лъжичка от студено пресован зехтин. Това е още една добра мазнини, която не трябва да липсва във вашата ежедневна диета. Зехтинът също така помага за поддържане на здравето на вашата сърдечно-съдовата система.
• Използвайте ежедневно във вашата кухня пресните билки и подправките. Придават чудесен вкус на храната и помогат да се забави покачването на нивото на кръвната захар.
• Можете да подслаждате десертите с малко канела и мед. Канелата предотвратява рязкото покачване на глюкозата, която се появява след хранене, особено при консумация на бонбони и храни с висок гликемичен индекс. Добавяйте канела на млечни шейкове, плодова салата, кисело мляко или извара, защото тя дава екзотичен вкус на нашите ястия, а и е много полезна.
• Консумирайте всеки ден млечни продукти. Натуралното мляко е с нисък гликемичен индекс, а също така съдържа калций, който помага за здравето на костите. Млякото съдържа аминокиселините аргинин и лизин, които са от съществено значение за синтеза на хормона на растежа през нощта, отговорен за образуването на нови тъкани, както и за премахването на мастния слой от мускулите, когато тренирате.
• Яжте плодове и зеленчуци, богати на витамин С. Витамин C се съдържа в кивито, ягодите, черешите, цитрусовите плодове, броколите, чушките, зелето и др. и ви помага да изгаряте мазнините. Има противовъзпалителни ефекти и премахва задържането на течности.
• Ако обичате да похапвате десерт, винаги дръжте наблизо пресни плодове с нисък гликемичен индекс – авокадо, череши, сливи, сушени сини, ягоди, малини, ябълки, праскови, портокали, кайсии, круши, ананас, банан, грейпфрут и грозде .
• Ако ще хапвате навън, винаги избирайте менюто наречено “изгаряне на мазнините“, съдържащо ястия с нисък гликемичен индекс – салати с маруля, зеленчуци без сос, печено говеждо месо, паста със зеленчуци или морски дарове (но без сосове), риба или скара, месо без сосове или печени (задушени миди), миди с чесън и билки, гаспачо, таратор, напитки без алкохол. Всичко, което се приготвя в тиган WOK е добра храна за спортисти.
ГЛИКЕМИЧЕН ИНДЕКС НА ХРАНИТЕ:
Гликемичния индекс се използва само за храни съдържащи въглехидрати, поради тази причина месото, рибата и други продукти не са поместени в таблицата!
*Използвайте Ctrl+F за да търсите по-бързо
Изделие | Гликемичен Индекс | |
Хлебни изделия | ||
Мъфин (непосладен) | 62 | |
Кроасан | 67 | |
Вафли | 76 | |
Понички | 76 | |
Напитки | ||
Соево мляко | 30 | |
Ябълков сок | 41 | |
Сок от моркови | 45 | |
Сок от ананас | 46 | |
Сок от грейпфрут | 48 | |
Портокалов сок | 52 | |
Хлебни изделия | ||
Многозърнест хляб | 48 | |
Пълнозърнест гляб | 50 | |
Франзела | 61 | |
Ръжен хляб | 64 | |
Бял хляб | 71 | |
Багет | 95 | |
Зърнени закуски | ||
Овесени ядки | 50 | |
Овесени трици | 55 | |
Мюсли | 56 | |
Пшеница | 69 | |
Набъбнала пшеница | 74 | |
Корнфлейкс | 83 | |
Зърнени култури | ||
Грис от ечемик | 25 | |
Ръж | 34 | |
Пшенични зърна | 41 | |
Ориз, пропарен | 48 | |
Ориз, кафяв | 55 | |
Ориз, див | 57 | |
Ориз, бял | 58 | |
Ечемичени люспи | 66 | |
Тако, питка | 68 | |
Просо | 71 | |
Млечни продукти | ||
Мляко, шоколадово | 24 | |
Мляко, пълномаслено | 27 | |
Мляко, без мазнини | 32 | |
Мляко ,обезмаслено | 32 | |
Мляко, полу-обезмаслено | 34 | |
Сладолед (- без мазнини) | 50 | |
Сладолед | 61 | |
Плодове | ||
Череши | 22 | |
Грейпфрут | 25 | |
Каисии (сушени) | 31 | |
Ябълки | 38 | |
Круши | 38 | |
Сливи | 39 | |
Праскови | 42 | |
Портокали | 44 | |
Грозде | 46 | |
Киви | 53 | |
Банани | 54 | |
Плодов коктейл | 55 | |
Манго | 56 | |
Каисии | 57 | |
Каисии (на компот) | 64 | |
Стафиди | 64 | |
Ананас | 66 | |
Диня | 72 | |
Макаронени изделия | ||
Спагети, обогатени с белтъци | 27 | |
Фетучини | 32 | |
Вермичели | 35 | |
Спагети, пълнозърнести | 37 | |
Спагети, бели | 41 | |
Макарони | 45 | |
Спагети, твърда пшеница | 55 | |
Оризова паста, кафява | 92 | |
Коренисти растения | ||
Моркови, сготвени | 39 | |
Картофи, Ямс | 51 | |
Сладки картофи | 54 | |
Картофи, сварени | 56 | |
Картофи, пресни | 57 | |
Картофи, консервирани | 61 | |
Червено цвекло | 64 | |
Картофи, задушени | 65 | |
Картофи, пюре | 70 | |
Чипс | 75 | |
Картофи, на микровълнова | 82 | |
Картофи, печени | 85 | |
Пащърнак | 97 | |
Пакетирани продукти | ||
Фъстъци | 15 | |
Сникърс | 40 | |
Шоколадов бар | 49 | |
Конфитюри и мармалади | 49 | |
Пуканки | 55 | |
Марс | 64 | |
Зрънчо | 74 | |
Желирани бонбони | 80 | |
Соленки | 81 | |
Фурми | 103 | |
Супи | ||
Доматена супа, консервирана | 38 | |
Супа от леща, консервирана | 44 | |
Супа от черен фасул, консервиран | 64 | |
Супа от грах, консервиран | 66 | |
Зеленчуци и бобови култури | ||
Артишок | 15 | |
Аспержи | 15 | |
Броколи | 15 | |
Карфиол | 15 | |
Кервеиз/Целина | 15 | |
Краставици | 15 | |
Патладжани | 15 | |
Грах | 15 | |
Маруля | 15 | |
Чушки | 15 | |
Спанак | 15 | |
Домати | 15 | |
Малки тиквички (зарзават) | 15 | |
Соя, сварена | 16 | |
Грах, сушен | 22 | |
Леща, варена | 29 | |
Леблебия | 33 | |
Фасул боб, варен | 38 | |
Черен боб | 41 | |
Леблебия, задушена | 42 | |
Леща, задушена | 52 |
Важна информация за холестерола:
Общ холестерол – не бива да достига високи стойности. При по-високо съдържание, получавате по-малко кръв и кислород към сърцето. Холестеролът пътува в организма чрез кръвта.
HDL (добър) холестерол – се увеличава с дългите аеробни тренировки. Той е покровител на сърдечно-съдовите заболявания. HDL премахва LDL (лош холестерол) от кръвта и предпазва от натрупването на LDL в артериите. Колкото повече HDL – толкова по-добре!
LDL (лош) хорестерол – Този холестерол се произвежда от излишната мазнина. Намаляването на LDL, намалява риска от сърдечни заболявания.